Proč si pořídit brýle proti modrému světlu?

 

Modré světlo na nás září naprosto přirozeně z přírodních zdrojů, používáním elektronických zařízení, jako jsou počítačové obrazovky, mobilní telefony, notebooky a další, jeho intenzitu ještě zvyšujeme, a pak máme problémy s usínáním nebo bolestí hlavy. Pomohou brýle blokující modré světlo? A jak?

Na světlo lze nahlížet z několika různých pohledů. Jedním z nich je viditelné světlo, je to elektromagnetické vlnění o určité vlnové délce a frekvenci. A právě tyto veličiny určují, jakou barvu pro nás bude světlo mít. Modrá barva světla má vyšší frekvenci, tudíž je pro náš organismus mnohem agresivnější než například světlo bílé. Jedním z problémů je zvyšování nestability slzného filmu. To vede k zarudnutí očí, pálení očí a k nadměrnému slzení.

Jak pomůžou brýle blokující modré světlo?

Brýle uleví od od pálení očí a bolesti hlavy. Také zlepší kontrast barev a zaruší tak komfortnější vidění. Výhodou je, že takové brýle odfiltrují tu nejvíce agresivní část viditelného světla a ulevují tak očím. Protože modré světlo v takové míře, jako jej máme ze zářivek a digitálních zařízení, pro nás úplně přirozené není.

Brýle fungují na všechny digitální zařízení stejně. Jsou tedy vhodné nejen na práci na počítači, ale i na jakékoliv jiné obrazovky, které vyzařují modré světlo, takže se doporučuje používat i na mobilní telefony, tablety nebo televizi.

Kdy si brýle pořídit?

V tomto případě není potřeba čekat až vás začnou pálit oči či začnete pociťovat jiné příznaky. Brýle se doporučují především jako prevence, tudíž je každý může začít nosit kdykoliv při práci u počítače nebo při užívání telefonů a tabletů.

Brýle lze poté nosit celý den. I když se to na první pohled nezdá, tak nejvíce modrého světla je v přírodě naprosto přirozeně během dopoledne. Brýle vždy používejte při práci na počítači nebo při využívání jiné elektroniky, která modré světlo vyzařuje.

Jak přes brýle uvidíte?

Brýle s filtrem proti modrému světlu jsou lehce zbarveny do žluta, což je právě i funkcí těchto brýlí. Tohoto zbarvení se není třeba obávat, protože uvidíte stejně jako přes čiré čočky.Jakožto běžný uživatel zabarvení brýlí všimnete pouze při prvním nošení a pak při každém dalším nasazení nebudete tuto skutečnost vůbec vnímat.

Stačí jen brýle?

Brýle účinně pomáhají snižovat negativní dopady především dlouhodobé práce s digitálními zařízeními, tedy v případech, kdy taková zařízení musíte používat třeba v práci i případně dlouhodobě v osobním životě, jako je například hraní her či jiné činnosti u počítače či televize. Co se práce týče, tak základem je mít správně ergonomicky uspořádané pracovní místo a dodržovat pauzy. Preventivním pravidlem je například pravidlo 20–20–20 (každých 20 minut se podívat na 20 sekund na objekt vzdálený 20 metrů – asi 6 metrů). Také se doporučuje alespoň 2–3 hodiny před spánkem již digitální zařízení nepoužívat nebo používat naprosto minimálně.

Dalšími opatřeními může být například nastavení intenzity a barevnosti světla v domácnosti a režimy nočního osvětlení, ale o tom zase jindy.